Brazílie vs Nizozemsko, souboj o bronzové medaile.

12. 07 2014

  Mistrovství světa v Brazílii má před sebou poslední finálový zápas. V sobotním večeru se utkali poražení semifinalisté, fotbalisté domácí Brazílie a Nizozemska. Pro obě mužstva je sobotní duel zklamáním, oba týmy se viděly v tom nedělním. Kanárci dostali studenou německou sprchu a prohra 1:7 jim sebrala naději na titul, Oranjes po asi nejhorším výkonu na šampionátu podlehli Argentině až na penalty a vysněné finále jim proklouzlo mezi prsty. Brazilcům se do sestavy vrátil Thiago Silva, zázračně se uzdravuje i Neymar, je až s podivem, jak snadno se pohybuje člověk se zlomeným bederním obratlem.

  Zápas začal pro Brazílii tragicky. Již v druhé minutě byl rukou stažen k zemi Robben a byla nařízena penalta. Van Persie ji proměnil a je to 0:1 z pohledu domácích. Nutno konstatovat, že Robben byl ve skutečnosti faulován těsně před vápnem. Hned od začátku se začalo naplno, Brazilci během prvních deseti minut také dvakrát zahrozili, vždy centrem z levé strany. V 15.minutě brazilská obrana zazmatkovala a David Luiz luxusně nahrál Blindovi a ten zvýšil vedení Holanďanů na 0:2. V 21.minutě se blýsknul Oskar krásným sólem, ale střela už nebyla tak nebezpečná. A stejný hráč o dvě minuty později sám před nizozemským brankářem špatným zpracováním přišel o další možnost skórovat. Taktika šla stranou. Hrál se oboustranně ofenzívní fotbal. Nejaktivnějším hráčem byl Robben, který mimo fotbalového umu ukazoval občas i ten divadelní. Domácí hrozili nejvíce centrovanými míči do  vápna, ale několik pokusů nepřineslo do 37.minuty žádný efekt. V té prolétl další z centrů brankovištěm Oranjes, ale nikdo jej nestačil zasáhnout. V poslední pětiminutovce nejdříve Van Persie ohrozil střelou Cesara, na druhé straně Oscar při trestném kopu trefil pouze holandskou zeď. První poločas tak skončil stavem 0:2 pro Nizozemsko.

  Druhý poločas byl poslední možností pro brazilskou reprezentaci se rehabilitovat v očích vlastních fanoušků. Znamenalo to dát nejméně dvě branky. Takže se Kanárci pustili di ofenzívy. V držení míče sice v prvních deseti minutách převyšovali svého soupeře, nicméně množství nepřesností a faulů hru kouskovalo. Až v 59.minutě vystřelili Nizizemci první jedovatou střelu na Cesara, ten v pohodě kryl a o minutu později se protlačil na druhé straně do koncovky Ramires a o pár centimetrů minul branku. V 63. David Luiz z přímého kopu trefil pouze Cillessenovo rukavice. Brazilci byli v této fázi aktivnějším týmem. V 68.minutě si Oscar okatě řekl o penaltu a získal žlutou kartu. Čas běžel a je třeba si přiznat, že Jihoameričanům chyběla na tomto šampionátu proslulá lehkost a z ní pramenící radost ze hry. Neviděli jsme nic z toho, čím vždy vynikala individuální hra, pro kterou byli nazýváni kouzelníky s míčem. Jako by jejich angažmá v evropských klubech přidusilo jejich kreativitu. Čtvrthodinu před koncem stále prohrávali o dva góly. Chyběl moment překvapení, klid a přesnost. Nizozemci se nepouštěli do zbytečných bezhlavých útoků a soustředěně bránili. V 82.minutě se Arjen Robben opět skácel v pokutovém území soupeře, ale sudí to s úsměvem nechal být. V 87. Dirk Kuyt hlavičkoval po rohu vedle brány Cesara. V 91.minutě zakončuje brazilské zklamání Wijnaldum třetím gólem do jejich sítě a rozesmutnil Cesara. Nizozemí získalo bronzové medaile vítězstvím 3:0 nad Brazílií.

Speciály

Tipy