Právě se nacházíte:

Loučení Radka Štěpánka

19. 10 2018

  www.inadhled.cz    Sport je jedním z nemnoha odvětví, ve kterém měli vždy Češi své reprezentanty, jejichž výkony lze považovat za světové. V různých obdobích občas excelovali naši fotbalisté, častěji hokejisté, máme vynikající tenisty, kanoisty, do špičky dokázali proniknout lyžaři, atleti, mistrů světa a Evropy a olympijských vítězů však máme mnoho i v jiných disciplínách. A platí to pro muže i ženy. Přestože jsme nevelký národ, kterému navíc chybí vysoké hory i mořské vlny, každoročně někdo překvapí a nechá zaznít nádhernou českou hymnu při vyhlašování vítězů.

  Sportovci jsou gladiátoři moderní doby. Každé jejich vítězství je zároveň připomínkou národní hrdosti a ukázkou toho, čeho všeho se dá dosáhnout s dostatkem odvahy, píle a pokory. Bohužel máme obrovský problém v politikaření ve sportu, amatérismu a v bojích o moc nad některými druhy sportovních aktivit. Vzhledem k tomu, že do tohoto odvětví plyne určitá část státních peněz a zdaleka ne všechny kluby napříč širokým spektrem všech disciplín jsou ekonomicky soběstačné, nejde pouze o mocenské choutky a ego bafuňářů, ale i o nemalé peníze. Ukázkou je momentální válka na ČMFS, kde mocenská klika pana Berbra svou aktivitou rozprášila část svých podřízených usilovně pracujících na lepší budoucnosti českého fotbalu. Mládežnické krajské fotbalové akademie jsou jednou z možných cest, jak zachytit co nejvíce talentů, kteří nehrají v podobných zařízeních spadajících pod největší české a moravské kluby a zároveň tak vytvářet konkurence schopné prostředí pro ty nejlepší a dát možnost výběru z co nejširší kvalitní základny. Podobné dohady provází ale i ostatní sportovní svazy a občas člověk nechápe, kam až jsou schopní ve svých sporech činovníci zajít. Opustí li mládežnickou kopanou i další profesionálové, nelze očekávat vzestup ani dospělé generace. Přijde úbytek fanoušků, tím i sponzorů, a nakonec bude tento sport na úplném dně. Dostat ho nahoru bude pak dlouhodobý proces. To platí i pro hokej, tenis a další sporty. Zpět však k hvězdě čtvrtečního večera.

  Radek Štěpánek patří mezi málo českých tenistů, kteří dokázali pozvednout nad hlavu populární Davisův pohár. V roce 2012 byl základním kamenem týmu, který vrátil populární salátovou mísu zpět do Čech a nesmazatelně se zapsal do historie našeho tenisu.  Přestože se najde mnoho jiných hráčů majících více talentu na rozdávání, Radek svým přístupem, pracovitostí, nadšením a pokorou může být vzorem pro každého, kdo chce něčeho dosáhnout. Navíc byl vždy pyšným na zemi, v níž se narodil a kterou reprezentoval. Jeho dresy vždy připomínaly, že je hrdým Čechem patřícím srdcem k rodné hroudě. A každé jeho vítězství tak bylo oslavou národního hrdiny, jemuž obecenstvo tleskalo vestoje.

  Jako vše, i aktivní kariéra sportovce Radka Štěpánka skončila. 39 let od  narození pracovali jeho rodiče, a později on sám, na výchově a zdokonalování vynikajícího českého reprezentanta. Ta doba se právě stala minulostí. Hold mu přišli vzdát další velcí Češi, jejich sláva dotknula se hvězd. Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd, Petr Čech, Tomáš Berdych, co jméno, to legenda.  Ze světových celebrit přijeli kolegové Agassi, Djokovič, Haas a Paes, také mistr světa F1 Häkkinen, všichni společně naposled rozdali trochu té tenisové radosti a přidali show pro diváky, mezi nimiž byl i Karel Gott. Na dálku mu popřáli hodně štěstí i bývalí sokové a přátelé zároveň, megastar Federer a Nadal. Co více si lze přát při rozlučce se svými diváky a soupeři? Kdo jiný by si zasloužil potlesk čtrnácti tisíc diváků a plné O2 Arény, než právě Štěpánek doplněný tolika sportovními celebritami.

  A poté přišel už jen dojemný obrázek, při němž obejmul svou manželku Nicol, do náruče vzal dceru Stellu a odešel do sportovního důchodu. V dresu symbolizujícím příslušnost k zemi, která má ve svém znaku lva stejně, jako Radek ve svém srdci. Kéž bychom měli více takových reprezentantů. Radku, děkujeme.

J3.K

Speciály

Tipy