Osmifinálové zápasy začaly….Brazílie vs Chile

28. 06 2014

 Rozjela se nám další fáze fotbalového šampionátu v Brazílii a v sobotním programu se sešla čtyři jihoamerická mužstva. Největší favorit celého turnaje Brazílie s ofenzívou vedenou Neymarem, proti nim Chile s dokonalou defenzivní prací a zkušenostmi. První duel byl zkouškou pro brazilskou reprezentaci a nervovou soustavu jejich fanoušků. Chile nebyla rozhodně předem odepsaná, přesto v její postup jen málokdo věřil:

  Brazílie vs Chile  Stadion v Belo Horizonte naplněný až po strop žlutými příznivci Kanárků hnal od počátku svůj tým do útoku a očekával další zářez na pažbě mladé pušky Neymara.  A Chilané si jistě uvědomovali, jak rádi by je diváci viděli uvařené v tomto kotli. Aktivněji vstoupili do zápasu žlutí, tedy domácí. První střelu vyslal Marcelo v 6.minutě. Postupně se však začal osmělovat i soupeř. Vidal, Alexis Sanchez, jména, kterých si váží celý fotbalový svět, se jen tak dát nechtěli. V první čtvrthodině hry jsme viděli pár ostrých zákroků, dvě herecké vložky v pokutovém území, na každé straně jednu, ovšem bez reakce píšťalky. 18.minuta a po rohovém kopu se nohou trefil do vlastní sítě chilský hráč, ač gól byl připsán Davidu Luizovi a Brazílie vedla 1:0. Co na to Chilané? Pustili se více do ofenzívy. Na což čekal v žlutém útoku Neymar a při každém převzetí míče vyhlašovala červená obrana poplach. Tomu odpovídal i oboustranně vysoký počet faulů. 32.minuta a Alexis Sanchez pohodlně vyrovnal po brazilské chybě při vhazování střelou k tyči na 1:1. V 35.minutě Neymar hlavou minul branku Brava o pár centimetrů. 39.minuta přinesla další individuální akci mladé brazilské hvězdy, po níž se dostal ke střele Fred, ale ten je prostě slabinou v žlutém útoku. 42. a Bruno Alves vyděsil Brava dalekonosnou střelou. Konec poločasu přinesl tlak Brazilců, ovšem bez kýženého zakončení. Přesto již v nastavení moc nechybělo k chilskému gólu. Poločas tedy znamenal remízu 1:1.

  Druhý poločas opět v rychlém tempu a s důraznými zákroky na obou stranách. 49.minuta a Ferdandinhův projektil minul chilskou bránu. Další fáze zápasu byla především o tvrdém boji uprostřed hřiště, to až do 54 minuty, kdy Hulk uklidil míč do chilské sítě, bohužel si za to neodnesl slávu, ale žlutou kartu za zpracování rukou. Takže bitva pokračovala za stejného stavu. Odešel Chilan Vargas, na hrotu jej nahradil Gutierréz. Série faulů se navyšovala, Chilané napadali Kanárky ihned při převzetí míče a defenzivní hráči Brazílie také nešly pro tvrdé zákroky daleko. Přesto dalších deset minut nepřineslo žádnou šanci, jen Fred konečně oputil hřiště a na jeho místo nastoupil Jo. V 64.minutě brazilský strážce branky César fantastickým zákrokem zachránil svou svatyni při chilské tutovce v podání Aránguize. Ten navíc o chvilku později zastavil Hulkův průnik. Neymar byl zatím neviditelným. Na druhé straně ukazoval nejvýrazněji své umění Vidal. V 71.hřiště opustil Fernandinho a jeho místo zaujal Ramirez a o tři minuty Jo těsně před brankou Brava promáchnul naprázdno. Dvanáct minut před koncem běžné hrací doby se dalo říct, že hra byla vyrovnaná a Chile svědomitě bránila a brazilští virtuosové nijak nevynikali. Neymar se vynořil až v 81.minutě a hned dvakrát ohrozil chilskou branku. Brazilci zaveleli k závěrečnému tlaku. Přesto se schylovalo k překvapivému prodloužení. Kdo čekal jasnou výhru Kanárků, zmýlil se. V 87.minutě byl stažen vyčerpaný Chilan Vidal, který předvedl vynikající výkon a měl velkou zásluhu na stávajícím stavu. Po  devadesáti a třech minutách nastavení byl stav nadále 1:1 a šlo se do prodloužení.

  Prodloužení nikdo v zemi fotbalu nečekal, přesto chorál ženoucí vlastní tým byl neutichající. Začátek znamenal žlutou kartu pro Joa za kun-fu zákrok na brankáře Brava. Ten přežil, pokračovalo se dále. Taktovku Chile po Vidalovi převzal Alexis Sanchez a nejvíce zaměstnával brazilskou obranu. První branka v ohrožení byla však ta chilská, ale Jo se netrefil do míče dle svého přání. Domácí mužstvo stupňovalo tempo vědomo si nejistého výsledku případného penaltového rozstřelu. 103.minuta už naznačovala jasnou převahu žlutých. První část skončila bez brankového efektu.

 Do druhé poloviny prodloužení vlétli Brazilci aktivně, soupeři se zranil stoper Medel. Bylo vidět, že Chilané toho měli dost, deset minut před koncem drželi stále nerozhodný výsledek. Síla na útočení chyběla, ale bránili statečně. Trenér Scolari už byl nervózní. A právem. V poslední minutě trefil Pinilla břevno brazilské branky. A přišly penalty. Je třeba říci, že rozhodčí odvedli naprosto bezchybný výkon.

  Penalty začala lépe Brazílie a po první serii vedla 1:0, druhá stav nezměnila, stále 1:0, César 2x kryl,po třetí vedli domácí 2:1, čtvrtá znamenala vyrovnání na 2:2, v páté po Neymarovi dal tyč poslední chilský střelec a Brazílie o 5 cm postoupil di dalšího kola. Chilané zaslouží obdiv a Brazílie může dále snít svůj zlatý sen.

J3.K

  

Speciály

Tipy