Právě se nacházíte:

Sportovní víkend…

27. 05 2018

  www.inadhled.cz   Sport je jedním z atributů zdravého vývoje mládeže. Vytváří nejen krásné a zdravé tělo, ale zároveň má svůj podíl na vývoji charakteru. Vidět sportoviště plná dětí a mladých lidí je příjemným zážitkem. Navíc u těch nejlepších jde o ideální nastartování životní kariéry, která může změnit jejich život k lepšímu. A u těch ostatních je pohyb a přirozená touha soupeřit a vyhrávat jednou z posledních připomínek dlouhé historie lidstva. Věděli jste však, že v několika anketách se mezi nynějšími školáky stal tělocvik nejméně oblíbeným učebním předmětem? Jde o velmi smutný propad tělocviku z prvního místa na poslední.

  Důsledky tohoto jevu se projevují už nyní. Obézních dětí je stále více, neschopnost přelézt zábradlí je do očí bijící, vylézt na strom už nedokáže téměř žádný mládežník. Výmluvy, proč se neúčastnit hodin v tělocvičně či na hřišti je mnoho a rodiče často napomáhají naprosté degradaci tělesných aktivit. Podíváte li se na postavy šestnáctiletých slečen, jejichž pozadí se klepe jako klasický sulc a celulitida jim ,,zdobí ´´ stehna, nelze se podivovat nad rozložitostí třicetiletých mamin. Taktéž chlapecká část vypadá často více, jako chodící hamburgery, než jako budoucí ochránci země a rodiny. Hřiště mezi domy zejí prázdnotou, stromy v parku nikdo ke hrám nevyužívá a i pro organizované sportovce je problém udělat běžný kotoul. Přírodu nahrazují streetparky, kluci výjimečně zvládají parkur, ale jde o malé procento z množství dětí, které se kolem nás pohybují. Pokud nemají rodiče vyloženě dobrý vztah ke sportu, jejich potomci v sedmi letech se snahou hýbat se skončí a začnou se potulovat po ulici. Zásluhu na tom má i stát a jeho neochota do sportu investovat. A když už se to povede, mnoho peněz skončí v tzv. tunelech, tedy zmizí. Na druhou stranu sportovní aktivity drží nad vodou většinou nadšenci z řad rodičů a neplacených trenérů uvědomujících si, že bez nich to prostě nejde. Buďme jim vděční i tehdy, když máme pocit, že zrovna Vašemu dítěti momentálně nepřejí.

  V kontrastu s tímto stavem je tento víkend. Finišovala naše nejvyšší fotbalová liga, která přinesla černého Petra v podobě sestupu níže Brnu a Jihlavě, viděli jsme finále Ligy mistrů, ve kterém Bale z Realu Madrid okopírovat pár týdnů staré nůžky kolegy Ronalda a vsítil krásný gól, přičemž obránce mistra Rámos stihnul zmrzačit největší hvězdu soupeře Liverpoolu Salaha dříve, než se začalo skutečně hrát, brankář anglického týmu měl snad vsazeno na vlastní prohru, jinak nelze jeho osobní tragédii snad ani vysvětlit.

  Dále se v Monaku jede krásná Velká cena F1. Kdo to zažil, ví, jak fascinující je pozorovat piloty této závodní série, kteří na milimetr přesně létají kolem svodidel a dosahují rychlostí, které většina z vás nikdy nezažila ani na dálnici s tím rozdílem, že oni jezdí městem. A navíc, noční Monte Carlo v době těchto závodů je místem pořádání fantastické párty přímo na dráze. Luxusní jachty jsou jen nepatrnou ozdobou a prostý smrtelník pouze přemýšlí, kde udělal chybu, když si vybíral zaměstnání a zdroj příjmů.

  Sport dokáže nesmírně bolet, ale kdo tuto bolest překoná a jde za svým snem a cílem, dokáže obětovat svůj čas, má k tomu utvořené zázemí, bez něhož se dostat nejvýše prostě nelze, umí dát své disciplíně něco navíc, a tím překonat své vrstevníky a soupeře, má li k tomu i nezbytnou dávku štěstí a talentu, je připraven na to stát se vynikajícím příkladem pro ostatní, modlou pro fanoušky, ale především úspěšným a schopným zapsat se do historie. Jistě, máme jen jednoho Einsteina, Da Vinciho, Sokratese, Teslu, kteří byli pro lidstvo velmi důležití. Fotbalistů a jiných sportovců je daleko více. Ale pro každou generaci lidí mohou ti nejlepší sportovci znamenat velkou motivaci proto jít dál. Takže ani jejich existence není nepodstatná.  Vzhlížejme tedy k mistrům svého oboru se stejnou úctou. A nezapomeňte, aktivně sportovat mohou děti už od 4  let. Dejte jim tu možnost.

J3.K

Speciály

Tipy