V Praze se představí nový olympijský sport na nejvyšší úrovni

14. 06 2018

www.inadhled.cz   V pátek 29. června 2018 proběhne v Praze na Štvanickém ostrově již po čtyřiadvacáté Mystic Skate Cup jeden ze závodů série světového poháru ve skateboardingu. Letos však má tento třídenní závod trochu jiný náboj, protože skateboarding byl přijat mezi olympijské sporty.

 V roce 2015 byl skateboarding přidán na seznam sportů společně s baseballem, softballem, karate, surfingem a sportovním lezením, které mají naději, že budou zahrnuty do programu letních olympijských her.  Očekávané rozhodnutí přišlo na dvě fáze, v červnu 2016 oznámila výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (IOC), že podpoří návrh pro přijmutí navržených sportů do olympijské rodiny.

O necelé dva měsíce později 3. srpna 2016 byl definitivně schválen návrh všech podpořených sportů pro zařazení do olympijského programu. Možnost bojovat o historicky první sady medailí na letních olympijských hrách bude mít možnost celkem osmdesát jezdců čtyřicet mužů a stejný počet žen ve dvou disciplínách Street a Park.

Tento rok pracuje mezinárodní komise World Skate International Judging Program (WSIJP) na sjednocení hodnocení závozníků a společně s Mezinárodní skateboardovou komisí rozhodčích (ISJC) připravuje návrh, který má být schválen v létě 2018. Světová federace skateboardingu také oznámila, že nebude dopředu znám design, aby byla zachována myšlenka jedinečných skateparků.

Kvalifikační systém do Tokia 2020 začíná 1. ledna 2019 a bude trvat osmnáct měsíců. Jistá místa mají ti nejlepší z hostitelské země a díky kontinentální kvótě bude mít jisté místo jeden závodník s každého kontinentu. Vše bude probíhat v rámci světového poháru, kde bude vybráno několik kvalifikačních závodů.

Bez šance na postup do závodů letních olympijských her nejsou ani čeští nejlepší jezdci Martin Pek a Maxim Habanec, kteří v současné poměrně slušně umisťují v závodech světového poháru a mají i velké zkušenosti s pražským závodem, který čeká fanoušky na konci června.

V Praze se mohou diváci těšit na velké hvězdy současné skateboardové scény, které budou zcela jistě bojovat v příštím roce o postup na olympijský závod. Tentokrát se v České republice představí  ikona japonského skateboardingu Ikeda Daisuke, nebude chybět ani loňský vítěz streetu američan Kechaud Johnson, nová vycházející ruská hvězda Maxim Kruglov, angličan Alex Decunha, či brazilec Zuri Facchini.

Historie Mystic Sk8 Cup je košatá, závod za celou dobu navštívilo několik desítek tisíc diváků a závodili zde snad všechny hvězdy světového skateboardingu v čele s ikonou tohoto sportu Tony Hawkem, který zavítal do Prahy v roce 1997.

Tradiční místo skateboardingu na ostrově Štvanice nabídne k třídenním závodům také bohatý hudební a kulturní program, který bude začínat den před startem závodu vernisáží v Rock Café. V pátek a v sobotu bude k vidění kvalifikace disciplín Park a Bowl a v neděli pak všechna semifinále a finále.

Autor: Marek Švíř

foto: František Ortmann

Speciály

Tipy