Dějiny národa Českého - TRADIČNÍ PODZIMNÍ RADOVÁNKY

8. 09 2022

 www.inadhled.live   Autorka: Jitka Čížová

  Jakmile začalo foukat ze strnišť a skoro všechna práce na polích a sadech pomalu končila, malí pasáčci a pasačky si krátili volné chvilky při pasení dobytka. Říkalo se tomu ,,podzimní ohníčky" . K těm samozřejmě patřili pečené brambory ve slupce a neméně oblíbená a také pečená jablka. Nanosilo se suché chrastí a bramborová nať. Při zapalování ohníčku se nesmělo promluvit, aby prý oheň rychleji chytil. A aby lépe hořel, tak se zpívalo :

Hoř ohníčku hoř, příjde na tě tchoř,
Nebudeš li hořeti, hodíme tě do řeky,
příjde na tě černá vrána, budeš hořet až do rána...

  Okolo ohníčku pak bývalo veselo. Zpívalo se a tancovalo, chlapci zkoušeli přeskakovat. K večeru dali do popela brambory a než dali dobytek dohromady, měli večeři hotovou.

Slunéčko zachází za hory, pasáci pečou brambory
Slunéčko zachází za kostel, pasáci lezou na postel...

POUŠTĚNÍ DRAKA

  V našich končinách patří pouštění draků k oblíbené zábavě jak malých, tak i velkých. Jakmile začne foukat ze strnišť, otec neodolaje prosbám svých potomků, zasedl ke kamnům a začal vyrábět draka. Nejprve slepil skelet ze dřívek, aby se po zaschnutí, většinou na druhý den, potáhl papírem. Pak přišla na řadu kreativita dětí a malovalo se o sto šest. Nesměl taky chybět dlouhý a zdobený ocas. 
A až bylo vše hotovo, mohlo se pak soutěžit, komu ten rok vylétne výš....

Speciály

Tipy