Průvodce světem espressa

13. 06 2016

www.inadhled.cz  Jako první přivezli kávu do Evropy benátští kupci a zpočátku se prodávala jen v lékárnách. Dnes patří do běžného života většiny z nás a stále více přitom vyhledáváme kávu dobrou a kvalitní. V kavárnách vám nejčastěji připraví espresso a cappuccino. Poradíme vám, jak mají tyto nápoje správně vypadat, i jak si je můžete připravit u vás doma, aniž byste utratili spoustu peněz za profesionální výbavu.

Historie espressa

Káva pochází z Etiopie, kde se dodnes pěstuje. Poutníci ji rozšířili i do dalších zemí a dnes se pěstuje po celém světě v oblastech okolo rovníku. Dříve lidé vařili z listů kávy různé odvary, časem pražili zrna nad ohněm a postupně tak vznikal slavný nápoj zvaný káva. Důležitý moment nastal v roce 1901, kdy Ital Luigi Bezzera přišel na přípravu espressa. Zjistil, že z kávy jde získat maximum pouze při určitém tlaku, hrubosti namletí a správné teplotě. Vyrobil stroj na přípravu kávy, který takové podmínky splňoval.

Od té doby byly vynalezeny další přístroje, které měly stále lepší a lepší vliv na přípravu espressa. Důležitým objevem v roce 1938 bylo pístové čerpadlo, kdy se začaly vyrábět kávovary s pákami, díky kterým se přetlačila horká voda potřebným tlakem přes umletou kávu. Rok 1961 byl rokem největšího vynálezu v oblasti kávovarů. Kávovar Faema E61 byl prvním kávovarem, kde systém manuálního stlačování pístového čerpadla nahradilo čerpadlo, které samo při spuštění dodalo tlak devíti barů. Tento patent přejaly i ostatní společnosti a vychází se z něj dodnes.

Parametry espressa
- espresso má své přesné parametry jak by mělo vypadat a jak by se mělo připravovat. Pokud se tyto postupy nedodržují, už to není pravé espresso. Klasické espresso je základem pro všechny ostatní kávy: cappuccino, caffé macchiato, caffé latte i další nápoje. Espresso připravujeme z ± 7,2 g jemně umleté kávy. Extrakce espressa trvá 20–30 sekund a do šálku by ho mělo natéct 25–35 ml. To vše při tlaku 9 barů a teplotě ± 90 °C.

Větší espresso
- český zákazník je zvyklý spíše na velký šálek, který je plný kávy. Při přípravě takového objemu kávy ale dochází k louhování nezdravých a škodlivých látek. Ve chvíli, kdy máte malý šálek plný do poloviny, je lógr v páce zcela vyčerpaný a prázdný. Po 30 sekundách teče přes kávu jen horká voda, která louhuje z kávové sedliny různé třísloviny a špatné látky. Pokud tedy naplníte celý velký šálek přes spařovanou kávu, ta potom chutná hořce a přepáleně. Jak si ho tedy užít zdravé a chutné? Stačí klasické espresso dolít horkou vodou.

Servírování
- espresso připravujte do porcelánových předehřátých šálků, protože porcelán dobře drží teplotu. Šálek by měl mít kónický tvar, aby z něho neunikala nádherná vůně a aroma kávy. K espressu patří sklenička vody. Přidejte cukr, pokud rádi sladíte, nebo si kávu vylepšete ohřátým mlékem.

Jak si připravit espresso doma?
- chcete si dobré espresso připravit i doma? Stačí mít konvičku Moka. S touto kovovou konvičkou dokážete doma doslova zázraky. Připravíte s ní opravdu silnou kávu, která je téměř srovnatelná s pravým espressem. Do její spodní části nalijte vodu. Střední část v podobě sítka naplňte až po okraj kávou, neumačkávejte. Konvičku důkladně zašroubujte a dejte vařit. Po chvíli začne káva vtékat do vrchní části.

Pokud si chcete pochutnat na espressu rychle, snadno a bez toho, abyste museli uklízet kuchyň a čistit kávovar, můžete si pořídit kávovar na kapsle, např. Cafissimo. Na výběr je několik typů přístrojů, od zcela malých až po větší vybavené tryskou na přípravu mléčné pěny z čerstvého mléka. Stačí vložit kapsli Espresso, zmáčknout tlačítko a pak už si jen vychutnat intenzivní požitek z lahodné kávy. Kávové kapsle obsahují správné množství optimálně upěchované čerstvě pražené kávy, jejíž chuť i aroma chrání hermeticky uzavřená kapsle jako trezor.

Cappuccino
- cappuccino je espresso s mlékem a mléčnou pěnou. Pěna na povrchu má být hladká a jemná, bez viditelných bublinek a zarovnaná s okrajem šálku. Nemělo by jí být ani moc, ani málo, zhruba 1-2 cm. Cappuccino by nikdy nemělo být horké tak, abyste se o něj spálili.

Jak připravit cappuccino?
- používejte dobře vychlazené plnotučné mléko. Právě tuky a bílkoviny jsou nutné k našlehání kvalitní pěny. Používejte také konvičku určenou ke šlehání. Připravte espresso a mléčnou pěnu. Pěnu v konvičce důkladně promíchejte tak, aby byla krásně jemná a krémová. Pomalu lijte pěnu doprostřed espressa a přibližujte konvičku blíže k hladině. Při naklonění konvičky natéká do kávy více pěny. Chuť mléka a pěny se spojí v jemné kombinaci s kávou.

Caffé macchiato
- když přijedete do Itálie a objednáte si macchiato, přinesou vám espresso s trochou mléčné pěny. V překladu znamená macchiato skvrnitý, flekatý nebo s trochou mléka. U nás ho v kavárnách často zaměňují s velkým caffé latte. Caffé macchiato je zkrátka espresso s trochou mléčné pěny.

Caffé latte
- u této kávy se můžete setkat s několika druhy přípravy. Nejčastěji se připravuje do většího šálku a obsahuje espresso s hodně mlékem a trochou mléčné pěny. Někde ho připravují z dvojité kávy nebo z kávy překapávané. Další variantou je caffé latte macchiato. Připravuje se do vysoké sklenice a dobře ho poznáte podle vrstev. Spodní vrstvu tvoří teplé mléko, střední espresso a vrchní několik centimetrů mléčné pěny. Caffé latte macchiato je větší a slabší káva s velkým podílem mléka.

 

 

  

Speciály

Tipy