Právě se nacházíte:

Zahřejte se svařákem

3. 11 2016

www.inadhled.cz  Je tady čas adventu, ke kterému neodmyslitelně patří nejen zapalování svíček a vůně vánočního cukroví, ale i teploučký aromatický svařák.

Přestože svařené víno neodmyslitelně patří především k vánočním trhům, jeho historie je ještě o něco delší, než ta vánoční. Na svařeném víně si jako první pochutnávali staří Římané – recept na svařák je ve známé Apiciově kuchařce staré přes dva tisíce let. Tehdejší receptura se od těch dnešních příliš nelišila – antičtí požitkáři víno ochucovali skořicí, bobkovým listem, koriandrem a novým kořením.
Své příznivce měl svařák i ve středověku – především mezi obchodníky, kteří se tímto způsobem snažili zbavit nekvalitního vína, jehož pachuť se pokoušeli zamaskovat bylinkami a cukrem.
V současnosti je svařák nedílnou součástí adventního času po celé Evropě – zatímco u nás a v Německu je populární hlavně varianta z červeného vína, v Rakousku či Itálii seženete i svařák z bílého. Největšími milovníky svařeného vína jsou naši němečtí sousedé, kteří ročně vypijí neuvěřitelných 40 milionů litrů.

Jak na to?
Přestože v obchodech bez problémů seženete hotový svařák, který stačí jen ohřát, není nadto připravit si domácí. Receptur je mnoho, my doporučujeme tuto:

Budete potřebovat:
Půl litru červeného vína (ideální je levnější sladší víno)
Kousek skořice
Pomeranč nakrájený na plátky
5 kousků hřebíčku
Trochu cukru

Do hrnce nalijte víno, přidejte pomeranč, skořici, hřebíček a podle chuti i trošku cukru. Víno přiveďte k varu, krátce povařte a nalijte do připravených hrnků. Dozdobte kousky pomeranče a servírujte.

J3.K