Katerina Kaltsogianni a její zamyšlení - tentokráte přes talíř - KRŮTA

12. 01 2015

  „Láska prochází žaludkem“. No, já nevím, já si myslím, že možná prochází podobným slovem, střevy, různými otvory, ale také se láska musí umět vařit, míchat a kořenit, jako dobré jídlo. Láska a jídlo jsou spojené nádoby, a tak na svět přichází řecká kuchařka, resp. řecké recepty, protože já se kuchařkou necítím.

  Věnováno mému otci, který si tak moc přál mít řeckou holku, která umí pitu a prostě vařit a vařit.

  Byla sobota a to byl náš krásný rodinný den. Rodiče zabalili samé dobroty, dali je do košíku, jak v anglickém filmu a šli s námi dětmi k přehradě. S bráchou jsme se koupali, mamča neuměla plavat a táta nás bedlivě pozoroval. Maminka byla opravdová kuchařka, a tak jsme po pětiminutovém plavání dostali hned najíst, abychom náhodou nepřišly o dětské špeky, které nám s takovou radostí rostly po její řecké kuchyni.

  Jednu sobotu se otec asi na mě rozzlobil a poručil mi, že musím upéct krůtu. Kdyby brambory, tak bych to pochopila, ale proč krůtu? Na mne si tedy ani přísný otec nepřišel. Měli jsme doma plynový sporák, a tak jsem troubu pustila naplno. Ani ne za hodinku byla kuchyň plná smrdutého kouře a krůta byla černá, jako kdyby pocházela z Ghany. Nemohla jsem nic zachránit, a tak jsem větrala a olupovala černou kůži, či co to zbylo na té krůtě.

  Po příchodu rodičů jsem dělala,  jakoby se nic nestalo. Bylo mi tak maximálně čtrnáct let a určitě to bylo za trest. Samozřejmě, že se musela vymalovat kuchyň, která byla také trochu do černa. Otec se usmál na matku se slovy: „Já se z té holky zblázním. Copak to je řecká holka, když neumí vařit?“, a pak se na mne obrátil s velice přísným výrazem. Drbala jsem sporák a už si nepamatuji, co jsme místo krůty jedli. Od té doby jsem se krůtou nechtěla ani zabývat a v zoo v Liberci bych ji nejraději jako dítě nakopla.

 

„Krůta do zlatova“

  Podříznete na několika místech kůži a vložíte kousky másla pod kůží celé krůtě. Za neustálého podlévání ji pečete alespoň 6 hodin. Kdybyste chtěli mít krůtu s řeckou nádivkou, tak nic lepšího jsem snad ani nejedla.

 Nádivka – na cibulce ošlehnete rýži, uvařené kaštany a osmažená játra (nejlépe husí). Přidáte nové koření, nastrouháte muškátový oříšek a přidáte kousky kůrek (v Řecku se přidávají z bílého chleba) – náhražka je veka, přidáte petrželku a osolíte dle potřeb a tlaku. To vše smícháte a naplníte krůtu.  Pak ji zašijete a pečete opět s máslem pod kůží.

 Tento recept je vánoční a v celém Řecku pečou 25. 12. Právě plněnou krůtu. Každý si může do nádivky přidat, co chce.

  Upozornění – rýže se skutečně nevaří, ale osmahne na větším množství cibule, chvíli se dusí.

  Upozornění k lásce – po kaštanech se vám upevní zdraví a tím i láska a krůta je vůbec zdravá a není těžká, navíc si místo dárků šest hodin hrajte spolu s partnerem či partnerkou v postýlce. Kuchařka či kuchař si to zaslouží a je to spravedlivé.

   Krůta je úžasná pro dlouhý sex, který můžete odůvodnit tím, že šest hodin je v pohodě, protože vám určitě zbude na druhý den k obědu a nemusíte vařit a v tom případě nemusíte nutit partnera k opakovanému výkonu.

P. S.

U krůty si můžete uvědomit, zda se do pekáče nemáte položit sama. Máte čas si vymýšlet večerní postelové show s maskou na obličeji. Stihnete si vyfoukat vlasy, nalakovat nehty a uklidit. Pokud se cítíte jako krůta, tak ji dopečte, ale svému drahouškovi ji prostě nedávejte, dejte mu chleba se škvarky a cibulí a to se opravdu nedá vydržet. A máte volný večer pro sebe.